Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Voorbereiding op rampen Rode Kruis Prinses Margriet Fonds Prinses Margriet en het Rode Kruis

Prinses Margriet en het Rode Kruis

Al vanaf haar studententijd is Prinses Margriet actief betrokken bij het werk van het Rode Kruis. Met name op inhoudelijke zaken speelt zij een belangrijke rol. Want het helpen van kwetsbare mensen ligt de prinses na aan het hart.

Prinses Margriet, de verpleegster

"Toen ik na mijn studie een jaar vrijwilligerswerk wilde doen, was de keuze snel gemaakt. Ik wilde mij nuttig maken en kennis opdoen. Na enig zoekwerk bleek dat het Rode Kruis dat mogelijk kon maken. Ik deed een opleiding tot Rode Kruis-helpster 1e klas en liep stages bij het Rode Kruis."
 
prinses margriet student 440.pngPrinses Margriet heeft daarna meerdere malen vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis gedaan. "Ik heb voor verschillende vakantieprojecten (van het Rode Kruis, red.) gewerkt. Maar aan de tochten op het schip de J. Henry Dunant boot bewaar ik hele speciale herinneringen. Er heerst een heel aparte sfeer. Deze mensen zijn er echt een week uit en genieten daar intens van."   

Een zeer betrokken voorzitter

Na haar actieve rol als vrijwillig verpleegster is ze in 1987 benoemd tot vice-voorzitter van het Rode Kruis. Vanuit deze functie bezoekt ze meerdere ramp- en oorlogsgebieden. In Afrika gaat ze langs bij aidswezen. Tijdens de Kosovo-oorlog bezoekt ze een vluchtelingenkamp in Albaniƫ. Haar betrokkenheid bij de slachtoffers siert haar. "Als je daar niet bij ontroerd raakt... Ik vroeg later ook aan de journalist die mee was of hij daar geen last van had. Hij maakt hetzelfde mee, hij filmt hetzelfde. Hij zei dat hij een scherm om zich heen had getrokken, ik kan dat niet."

Prinses Margriet zet klimaatverandering op de agenda

In 1984 ontvangt prinses Margriet een Kruis van Verdienste. Dit is de hoogste onderscheiding die het Rode Kruis toekent aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor het Rode Kruis. In 1995 wordt ze gekozen als voorzitter van de Standing Comittee. In 2000 zet Prinses Margriet klimaatverandering op de agenda bij het Rode Kruis. Ze is nauw betrokken bij de oprichting van het klimaatcentrum in Den Haag in 2002. Het klimaatcentrum is een expertisecentrum van het Internationale Rode Kruis op het gebied van klimaatverandering.  Het klimaatcentrum helpt zusterverenigingen van Rode Kruis om zich beter voor te bereiden op de humanitaire gevolgen van klimaatverandering.
 
 
Prinses Margriet 440.png