Word vrijwilliger Doneer

Informatielijn geopend voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne (én iedereen die hen wil helpen!)

Geplaatst op 17 maart 2022

Ken jij slachtoffers van het conflict in Oekraïne die in Nederland verblijven en hulp nodig hebben? Of wil je zelf graag mensen uit Oekraïne helpen en heb je daar vragen over? Neem contact op met de speciale Rode Kruis Informatielijn!

Voor slachtoffers van het conflict

Veel slachtoffers van het conflict die in Nederland aankomen, hebben geen idee waar ze terecht kunnen voor hulp. Ze spreken de taal niet en kennen de weg niet.

Op het platform RefugeeHelp vinden zij meer informatie over hun verblijf in Nederland. Ze lezen daar bijvoorbeeld waar ze terecht kunnen voor onderdak of medische hulp. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens.

Zijn er toch nog praktische vragen? Dan kunnen ze contact opnemen met de Rode Kruis Informatielijn. Deze werkt via WhatsApp.

Mensen kunnen via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31 97 010 286 964. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal.

Voor mensen die willen helpen

Ook voor mensen die hulp willen bieden aan slachtoffers van het conflict, kan er een hoop onduidelijk zijn. Ook zij kunnen met hun vragen terecht bij de Rode Kruis Informatielijn.

Wil jij slachtoffers van het conflict helpen? Bijvoorbeeld door een kamer aan te bieden of op een andere manier? En heb je praktische vragen of wil je advies? Bel dan de Rode Kruis Informatielijn op 070 44 55 888 (ma t/m do 9:00-21:00 uur, vr 9:00-17:00 uur). Op feestdagen is de telefonische informatielijn gesloten en kun je contact opnemen met de WhatsApp-Hulplijn: +31 6 48 15 80 53.

Zo helpt het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt de slachtoffers van het geweld in Oekraïne. Dat doen we in Oekraïne, de aangrenzende landen én in Nederland. We vangen Oekraïeners die net in Nederland aankomen bijvoorbeeld op bij Humanitarian Service Points en zorgen dat ze onderdak krijgen.

Meest recente berichten