Word vrijwilliger Doneer

Mensen die veranderden door klimaat: drie indrukwekkende verhalen

Geplaatst op 07 december 2023

Achter de droge statistieken over klimaatverandering schuilen persoonlijke verhalen van mensen van over de hele wereld die getroffen worden door bosbranden, overstromingen of droogte. Maar te midden van deze uitdagingen zijn er ervaringen die inspireren tot actie. We delen drie ingrijpende verhalen, van personen uit drie verschillende continenten, over de gevolgen van klimaatverandering.

Gioele, uit Italië

In het charmante dorpje Vivacengio in Italië ziet de 15-jarige Gioele Mazzone het landschap om hem heen veranderen. Toen hij klein was, regende het zo’n vier maanden per jaar. Maar door klimaatverandering regent het nu veel minder. Extreem weer, zoals zware regenval of langdurige droogte, is juist toegenomen.

Een verwoestende overstroming in 2016 maakte veel impact op Gioele. “In die tijd zag ik het uitzonderlijke werk van de vrijwilligers van het Rode Kruis en raakte ik geïnspireerd. Een aantal jaar later ben ik zelf vrijwilliger geworden bij het Rode Kruis, waarbij ik me vooral focus op preventie en bewustwording op het gebied van klimaatverandering.”

Mitzi, uit de Filipijnen

Mitzi is opgegroeid in een van de meest klimaatkwetsbare landen ter wereld: de Filipijnen. Jaarlijks komen er minstens twintig tyfoons aan land, met soms verwoestende gevolgen. Extreme weersomstandigheden kenmerkten haar jeugd. “Ik groeide op met de angst om te verdrinken in mijn eigen slaapkamer. Soms moest ik mijn huiswerk bij kaarslicht maken omdat er geen elektriciteit was vanwege de razende tyfoons buiten. En soms moest ik midden in de nacht opstaan om water uit mijn kamer te scheppen.”

Toen Mitzi begreep dat ditgene – wat zij en zoveel anderen in haar land doormaakten – de klimaatcrisis was, besefte ze dat ze iets moest doen. “Ik realiseerde me dat ik een fulltime klimaatactivist wilde worden en moet strijden voor een wereld waarin niemand wordt achtergelaten.”

Anne, uit de Centraal-Afrikaanse Republiek

Ook Anne in Centraal-Afrika heeft dagelijks te maken met de gevolgen van klimaatverandering. In haar cultuur is het de taak van vrouwen om ’s ochtends vroeg water te halen. Maar door de droogte en overstromingen als gevolg van klimaatverandering, wordt het steeds moeilijker om schoon water te vinden. Water halen kost daardoor enorm veel tijd, vooral tijdens het droge seizoen. Soms moet Anne zelfs om vier uur ’s ochtends van huis vertrekken en komt ze pas laat in de avond terug. Deze tochten zijn niet alleen vermoeiend, maar ook gevaarlijk. Doordat vrouwen vaak in het donker – alleen – lange afstanden moeten afleggen, lopen ze een groot risico om slachtoffer te worden van seksueel misbruik.

Bovendien zorgt klimaatverandering voor problemen op het gebied van voedselzekerheid, wat leidt tot onrust binnen gezinnen. Ook hierdoor kunnen vrouwen te maken krijgen met gendergerelateerd geweld. Kortom: vrouwen en meisjes worden disproportioneel hard geraakt door de gevolgen van de klimaatcrisis.

Mensen zoals jij en ik

Klimaatverandering wordt vaak gezien als een abstract probleem van de toekomst, terwijl het nu al het leven van miljoenen mensen beïnvloedt. Dit zijn geen verhalen van fictieve personages, maar van mensen zoals jij en ik. Klimaatverandering verandert hun leven, verandert hun verhaal jou?

De klok tikt door 

COP28, de jaarlijkse klimaatconferentie die nu plaatsvindt, vormt een cruciaal moment in de wereldwijde strijd tegen de klimaatcrisis. Het Rode Kruis roept op tot een gezamenlijke inspanning om onze planeet te beschermen en te koesteren voor toekomstige generaties. Als we nu niet handelen, worden de gevolgen onomkeerbaar. Het is tijd voor actie op COP28, want de klok tikt voor de toekomst van onze planeet. 

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?