Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Droogte in Afrika Somalië

Somalië

#DroogteAfrika - Droogte in Somalië dwingt mensen om honderden kilometers te reizen op zoek naar regen en vruchtbaar land. Het uitblijven van deze regen en de sterke El Niño hebben de regio erg hard getroffen.

Artikel delen?


 
Somalie_Adar haalt water.png
 

Adar haalt water. (Foto: Aapo Huhta, Finnish Red Cross)

Het is nog vroeg in de morgen als het watertransport arriveert in HaraAdad, een dorp in het westen van Somalië. De watertank wordt geleegd in een bassin, diep in de grond. In een gebied dat al jaren lijdt onder hevige droogte, is de waterdistributie een levensader. “Zonder deze hulp zou ik het niet overleven,”zegt Adar Aden, die net water heeft gehaald. “Mijn kinderen leven elders, ik ben alleen.”

Zwaar leven

Ik vraag Adar Aden hoe oud ze is. Ze weet het niet. Ze lacht naar me en antwoordt dat ik maar naar haar gezicht moet kijken om daar achter te komen. Haar diepe groeven en rimpels verraden een lang en zwaar leven. 

De afgelopen drie jaar in het bijzonder zijn erg zwaar geweest, omdat de regen erg onvoorspelbaar was. Het regende in het verkeerde seizoen, te lang, of helemaal niet. De grond is nu helemaal verdroogd. Er kan geen voedsel groeien, niet voor de beesten en niet voor de bewoners. Het fenomeen El Niño, aangewakkerd door klimaatverandering, slaat hard toe.​

Droogte vernielt de oogst en vermoordt het vee

“Alleen als er regen komt kan ik weer lachen,” verzucht 24-jarige Deik Ibrahim Hassen. Hij heeft acht kinderen die moeten eten. Voordat de droogte begon, verbouwde Deik net als de andere dorpelingen maïs, durra, sojabonen en groenten. Zijn twintig koeien en twintig geiten en schapen zorgden voor vlees en melk. Zijn kudde graasde dichtbij zijn dorp. Hij heeft nu nog vier geiten over. Die zijn zo vermagerd dat ze geen melk meer geven. Veel dieren zijn al dood en andere moest hij verkopen. “Zelfs als het nu zou regenen, zouden we niet kunnen zaaien. We hebben daarvoor de dieren nodig. Tractoren hebben we hier niet,” vertelt Deik.  

Droogte verdrijft mensen 

 “Ik heb een aantal kinderen naar familie in de stad gestuurd. We hebben de hulp van familie en hulporganisaties echt nodig,” aldus de 30-jarige Osob Dahir. Ze zet thee voor ons in haar kleine keukentje. ’s Ochtends geeft ze de kinderen thee en een dun sneetje traditioneel zuurdesem brood. De lunch bestaat uit rijst, ’s avonds krijgen ze weer brood.

De druk wordt groter 

Het dorp Hara-Adad is een typisch voorbeeld van wat droogte veroorzaakt in Oost-Afrika. Naast het menselijke leed, zijn er nog meer gevaarlijke signalen. “Het bos verdwijnt en dit gebied wordt onbewoonbaar. Mensen trekken weg,” vertelt Terhi Heinäsmäki, vertegenwoordiger van het Finse Rode Kruis in East Africa. “Als andere plekken weer overbevolkt worden, is er risico dat er onderling problemen ontstaan.”
Somalie_watertank.png

Een waterbassin wordt gevuld. (Foto: Aapo Huhta, Finnish Red Cross)​

Als de watertank vertrekt komt het waterbassin in Hada-Adad tot leven. Kleurrijke vrouwen komen, vullen hun jerrycans en dragen het water naar hun huizen. De koeien, schapen en geiten krijgen ook hun deel voordat ze verder de bloedhete woestijn in trekken en knabbelen aan de droge struiken die niks eetbaars bieden. 

Jij kunt iets doen!

Het Rode Kruis helpt in Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. Wil jij ons helpen meer projecten op te zetten in Afrika om de mensen te ondersteunen die lijden door de droogte?

 ​

Of geef op Giro 7244, IBAN-nummer NL19 INGB 0000 0072 44 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.