Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Hulp bij rampen Filipijnen

Filipijnen, tyfoon Haiyan

 Haiyan 100 dagen na de ramp

​Op 8 en 9 november raasde tyfoon Haiyan over de Filipijnen. De ravage was enorm. Veel mensen zijn alles kwijtgeraakt. Familieleden zijn te betreuren, woningen ingestort, bronnen van inkomsten vernield.  In totaal zijn meer dan 16 miljoen mensen getroffen. Vooral in de provincies Leyte en Samar is de schade groot. Het Rode Kruis werkt tot op de dag van vandaag met man en macht om hulp te bieden aan de slachtoffers van deze supertyfoon.

Noodhulp

Aan het eind van april 2014 hebben meer dan een miljoen mensen hulpgoederen, zoals dekens, matrassen, jerrycans en persoonlijke hygiënepakketten ontvangen. Zo’n 75.000 families hebben ook subsidies (zogeheten cash grants) ontvangen om zelf voedsel te kunnen kopen.

Onderdak

Tot en met eind april hebben ongeveer 200.000 families plastic zeilen en andere noodmaterialen ontvangen om in hun meest dringende onderdak te kunnen voorzien. Ook hebben we tenten en bouwpakketten uitgedeeld, waarmee mensen zelf huizen kunnen bouwen of herstellen. Ook informeerden we mensen over veilig en stevig onderdak. Degenen die zelf hun huis weer hebben opgebouwd, krijgen advies hoe ze hun huis veiliger kunnen maken én de financiële middelen om dit te doen.  

Gezondheidszorg

Tyfoon Hayian heeft veel schade veroorzaakt aan de bestaande gezondheidszorg. Veel ziekenhuizen en klinieken werden verwoest. Met noodhospitalen hebben aan ruim 50.000 patiënten medische en/of psychosociale zorg kunnen bieden. Ook geven we voorlichting over ziektes zoals dengue en diarree.

Water en Sanitatie

Tot nu toe hebben we ruim 17,5 miljoen liter schoon drinkwater geproduceerd en gedistribueerd. Ook hebben we 173 latrines gebouwd en maken we mensen bewust van het belang van hygiëne en het voorkomen van ziektes die zich via vervuild water kunnen verspreiden zoals diarree.

Levensonderhoud

Binnen 18 maanden na de ramp willen we de capaciteit hebben hersteld van 55.500 families om zelf in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Er worden nu bijvoorbeeld banen gecreëerd in de reconstructie van huizen. Maar we proberen zo veel mogelijk om mensen binnen hun eigen sector te laten terugkeren, zoals visserij en landbouw. Ook bieden we training en omscholing. 

Rampenvoorbereiding en risicovermindering

Continu overtuigen we beleidsmakers en het publiek van het belang van nieuwe wetgeving en regelgeving over rampenvoorbereiding, risicovermindering en klimaatverandering.

Lees hier de laatste nieuwsupdate onze hulpverlening in de Filippijnen.

Wil je meer weten over de besteding van de SHO-gelden? Kijk dan op de website van de Samenwerkende Hulporganisaties​


hulp in de filipijnen (3).jpg

filipijnen infographic.jpg