Word vrijwilliger Doneer

2020 in 12 tweets

Geplaatst op 31 december 2020

De coronapandemie, een recordaantal orkanen, mensen die hun voedsel niet meer kunnen betalen: over 2020 kunnen we nog jarenlang boeken volschrijven. Het Rode Kruis hielp in 171 landen om de coronacrisis te bestrijden, en ondertussen kwamen onze hulpverleners wereldwijd in actie voor slachtoffers van natuurrampen en oorlogen. Onmogelijk dus om dit jaar in één overzicht te vatten. Daarom zomaar twaalf tweets uit het rampjaar 2020.

Januari: Australië brandt

Gesmolten auto’s, kangoeroes met verbrande vachtjes en mensen die alles kwijt zijn: de beelden van de vlammenzeeën in de bush van Australië staan op ons netvlies gebrand. Tussen november in februari gaat 12 miljoen hectare natuur in vlammen op. Het Rode Kruis vangt de slachtoffers op.

Februari: Het coronavirus duikt steeds vaker op

In steeds meer landen duikt het coronavirus op. Overal ter wereld start het Rode Kruis met voorlichting om mensen over het virus te informeren.

Maart: De pandemie vraagt om oog voor elkaar

Doodzieke patiënten en volle ziekenhuizen: in Nederland barst de coronacrisis in volle hevigheid los. We komen onmiddellijk in actie om zorginstellingen te helpen. Ook openen we een hulplijn om kwetsbare mensen te steunen, en we roepen iedereen op om oog te hebben voor elkaar.

April: 6 miljoen beschermingsmiddelen

Aan het begin van de pandemie is er een groot tekort aan persoonlijkebeschermingsmiddelen voor hulpverleners. Het Rode Kruis zamelt daarom handschoenen, mondkapjes en schorten in. Nederlanders leveren ruim 6 miljoen artikelen in.

Mei: Een maaltijd voor iedereen

Voedselhulp kennen we vooral uit rampgebieden of ontwikkelingslanden. Maar sinds de uitbraak van de pandemie zijn er ook in Nederland steeds meer mensen die hun boodschappen niet meer kunnen betalen. Daarom delen we ook hier voedselpakketten en boodschappenkaarten uit.

Juni: Dankbaar voor extra helpende handen

Sinds het begin van de coronapandemie hebben duizenden mensen zich aangemeld om het Rode Kruis te helpen bij het bestrijden van de crisis. Boodschappen doen voor ouderen, coronatests afnemenzorginstellingen helpen: onze toppers pakken alles aan. Een van hen is Ashraf, een vluchteling uit Syrië.

Juli: Hoe de pandemie wereldwijd kwetsbaren raakt

Wat als je door de pandemie je werk kwijt bent, en je ook niet kunt rekenen op steun van de overheid? Miljoenen mensen wereldwijd zijn afhankelijk van een dagloon. Als ze door de coronacrisis hun werk niet meer kunnen doen, hebben ze letterlijk niets meer.

Augustus: Alle hens aan dek in Beiroet

Als op 4 augustus een groot deel van Beiroet in as wordt gelegd door een gigantische explosie, is het alle hens aan dek voor onze collega’s in Libanon. Ze verzorgen de gewonden en vangen mensen op die plotseling dakloos zijn. Nederlanders doneren ruim 12.9 miljoen voor de slachtoffers via Giro555.

September: Thuis aan de slag met EHBO

Een wespensteek in je achtertuin, je vingers branden aan de fluitketel of uitglijden op de trap: ook als je thuis moet blijven vanwege de pandemie, kun je een verwonding oplopen. In 2020 kunnen onze klassikale EHBO-cursussen niet altijd doorgaan, maar ook vanuit huis kun je veel leren dankzij ons kersverse EHBO-Instagramkanaal.

Oktober: Hoe werkt een teststraat?

De tweede golf is begonnen en het Rode Kruis komt weer volop in actie om kwetsbaren te helpen en de zorg te ondersteunen. We helpen ook de GGD’en in de teststraten. Vlogger Sammy nam er een kijkje.

November: Meer dan honderd rampen

Je zou ze bijna over het hoofd zien door de pandemie, maar in 2020 waren er ook extreem veel natuurrampen. In november hadden er al meer dan honderd plaatsgevonden. Onder andere Vietnam, de Filipijnen en Midden-Amerika werden in het najaar hard geraakt door orkanen en overstromingen.

December: De allerlaatste 3FM Serious Request

In december zetten zes 3FM-dj’s zich nog een allerlaatste keer in voor het Rode Kruis tijdens 3FM Serious Request – The Lifeline. Een week lang gingen ze samen in lockdown op Vliegveld Twente om geld op te halen voor onze medische hulpverlening tijdens de coronacrisis. Ze haalden een fantastisch bedrag op.

Tot slot: Een jaar om niemand te vergeten

Niet alleen in Nederland is het een heftig jaar geweest, Rode Kruis-vrijwilligers over de hele wereld hebben dit jaar uiterste krachtinspanningen geleverd. Samen maken we ons sterk voor mensen in nood.

Volg ons op social media!

Ook in 2021 gaan onze vrijwilligers in Nederland en de rest van de wereld er weer volop tegenaan om mensen in nood te helpen en de coronapandemie te bestrijden. Als eerste op de hoogte zijn? Volg ons op TwitterInstagramFacebookYouTubeLinkedIn en TikTok!

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?