Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp conflictgebieden Conflict Syrië Conflict Syrië 2016

Conflict Syrië 2016

#SyriaCrisis - ​Het conflict in Syrië duurt inmiddels ruim 5 jaar. Begin 2016 zijn er grote voedselproblemen in belegerde steden ​als Madaya, Kefraya, Foua. Het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) krijgen na lang onderhandelen eindelijk toegang tot deze steden.

Artikel delen?

vrachtwagens-syrie-2016.jpg​  Vrachtwagens van SARC zijn onderweg naar de bevolking in belegerde steden. (Foto: SARC)

Hulpkonvooien naar verzwakte bevolking in belegerde steden

Het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan doen er alles aan om hulpgoederen te krijgen in de belegerde steden te krijgen. De bevolking kan geen kant op en is verzwakt. Meer dan 400.000 Syriërs wonen in gebieden die door het leger hermetisch worden afgesloten van de buitenwereld. Daardoor is er te kort aan eten, drinken, brandstof en medicijnen. Door de ondervoeding hebben veel mensen dringend behoefte aan een medische behandeling. Na veel onderhandelingen lukt het de hulpverleners met konvooien vol hulpgoederen naar de steden te gaan en daar voedselpakketten en andere goederen uit te delen. De stad Mouadamiya is er daar één van:

 

Tekort aan voedselpakketten

Nadat het een aantal keer is gelukt hulpgoederen en voedsel te leveren aan de Syriërs in belegerde steden stuiten de hulpverleners op een nieuw probleem: de voedselpakketten dreigen op te raken. We hebben €50.000.000,- nodig om de bevolking van noodhulp te kunnen blijven voorzien. "Als er niet meer geld ter beschikking komt, zien wij eind maart 2016 al problemen ontstaan", aldus Juriaan. "Dan zullen we minder mensen voedsel kunnen geven, terwijl de bevolking dit hard nodig heeft om aan te sterken. We beseffen dat we Nederland de afgelopen periode  al veel gevraagd hebben, maar zien ons gedwongen deze oproep opnieuw te doen."

evacuatie-sarc-2016.jpg SARC
-vrijwilligers in Aleppo evacueren 39 mensen die medische hulp nodig hebben. (Foto: Islam Mardini, SARC) 

End the Syria crisis

Eind januari 2016 vragen 120 humanitaire organisaties om de crisis in Syrië te beëindigen met de campagne End the suffering. End the #SyriaCrisis. Ze vragen om 4 zaken:

• Wapenstilstanden zodat noodhulp en gezondheidszorg kunnen plaatsvinden.
• Een einde aan de aanvallen op burgerobjecten zodat kinderen veilig naar school kunnen.
• Een einde aan de belegeringen door alle partijen en vrijheid van beweging voor alle burgers.
• Onbegrensde toegang tot mensen in nood.
​ 

strenge-winter-syrie-2016.jpgVrijwilligers in Damascus helpen Syrische burgers tijdens de winter. (Foto: Abdulaziz Al-droubi, SARC) 

Wapenstilstand en bombardement hulpkonvooi 

In de tweede week van september 2016 kwam het tot een wapenstilstand in Syrië. Het verband was echter heel wankel: strijdende partijen zouden de wapenstilstand in één week tijd zeker 300 keer hebben geschonden. Maandag 19 september kwam er dan ook een einde aan het verbond. Meteen een paar uur later werd er een hulpkonvooi gebombardeerd​ waarbij circa 20 mensen om h​et leven kwamen, onder wie ook één van de coördinatoren van het Syrische Rode Kruis. 

Meer dan 250.000 mensen zijn al omgekomen als gevolg van de strijd in Syrië, zo’n 4,3 miljoen mensen zijn het land ontvlucht, 6,6 miljoen mensen zijn ontheemd binnen eigen land en meer dan 1 miljoen mensen zijn gewond geraakt.


Bekijk de andere jaren

Nieuwsoverzicht conflict Syrië​ 2016

Updates uit Syrië

Rode Kruis vrijwilligers onderweg naar Madaya met pakketten voor 20.000 families
Hulpgoederen richting 3 Syrische steden
Zo snel mogelijk medische hulp nodig in Madaya
Tweede konvooi humanitaire hulp geleverd in Syrische steden
"Meest verwoestende conflict in moderne geschiedenis"​​
Rode Kruis slaat alarm: tekort aan medische hulp in Syrië​​
Circa 20 doden bij bombardement hulpkonvooi Syrië​
Hulp in Syrië gaat deels gewoon door​